» hl.str. > hudba

Slovo autora

Autor nemá slov...

13/03/07
Jahworks.org

"Repatriace a Reggae, mýtus nebo skutečnost?"

Pokud posloucháte reagge (já ano), dříve či později určitě narazíte na nějakou tu skladbu o Africe. O jejích krásách a o nutnosti návratu zpět - o repatriaci. Vlastně pokud byste opravdu chtěli, mohli by jste poslouchat reggae písně o Africe v jednom kuse po celé dny. Pravděpodobně se nad takovými texty ničemu nepodivíte: je to přece pochopitelný nářek člověka s velmi pohnutým historickým osudem. Člověka násilím vytrženého ze svého domova, zavlečeného tisíce kilometrů daleko, vystaveného novému nehostinému prostředí a neméně krutému zacházení.

'Otázkou zůstává: který z těchto umělců tam opravdu byl? Strávil tam nějaký čas? A co pro Afriku udělal? Má neustálé opěvování Afriky nějaký skutečný význam pro Afriku samotnou?'

Ještě pravděpodobněji to pak celé vnímáte vlastně jen jako symboliku. Volání po kořenech a původní kultuře, což je samo o sobě jistě chvályhodné a říkate si, že o skutečný návrat vlastně nejde (možná si neříkáte vůbec nic, a to je fééér). Nevím nakolik tušíte, z jak moc reálné představy tato, dle mého názoru dezinterpretace, vzniká. Vězte však, že od samého začátku myšlenky repatriace nešlo o nějaký symbolický sen a mýtus, ale o skutečný fyzický návrat! A zcela jistě byste našli i dnes dost lidí v Karibiku, kteří jsou přesvědčeni, že návrat do Afriky je jedním, ne-li jediným řešením na jejich situaci. Nic nehledě na to, jaká situace v Africe panuje.

Zajímavý článek na toto téma napsala Adjua Dubb(-ová) :) promotérka, obhájkyně a novinářka píšící o reggae. V nedávné době se rozhodla pro návrat do Gambie. Pro server Jahworks napsala článek "Repatriace a Reggae, mýtus nebo skutečnost?", který jsem s dovolením přeložil.

23/05/05

Joe Gibbs Productions

Koupil jsem si nedávno desku. Výběr s tak dobrou selekcí, která se slyší málokdy. Uvnitř byl ještě pěkný článek, ve kterém možná nejsou až takové novinky, ale některé věci jsou tak hezky napsané... Tak jsem ho přeložil :)

10/04/05

Taky jsem měl doma vzduchovku aneb
Sizzla propuštěn po čtyřech dnech policejních výslechů

Reggae hvězda Sizzla Kalonji byl 21. března propuštěn z policejní vazby, kde strávil čtyři dny, v rámci operace Kingfish. Zpěvák byl zadržen poté, co policie s vojáky prohledala jeho pozemek známý též jako Judgement Yard v August Townu. » celý článek

04/12/04

Lady Saw vydala album

Lady Saw vydala nové album "Strip Tease" u VP Records.

24/11/04

Sizzla Kalonji "zamítnut" v Británii

Hned po příletu do Londýna, prvního listopadu, byl jamajský kontroverzní DJ Sizzla ještě na letišti zadržen. Nebylo mu uděleno vízum a následně byl z Velké Británie vypovězen, kvůli svým textům nabadájícím k násilí proti homosexuálům.
Přispěl k tomu i fakt, že v noci, která předcházela Sizzlově příletu byl v Londýně zavražděn barman na odchodu z nočního klubu. Tento barman byl gay a bohužel jako jediný z pětice napadených gangem, útok nepřežil.

Zdroj: www.jahworks.org a BBC

Článek

Orální sex už vadí taky

S laskavým svolením Laury Gardner šéfredaktorky Jahworks.org uveřejňuji zkrácený "překlad" jejího článku o "vulgárnosti" dancehallových textů. A ne úplně nového tematu, v poslední době však nabírajícího na síle, textů zaměřených proti orálnímu sexu. Rozumějte od muže k ženě.

!!!Upozornění!!!

Článek obsahuje (po úvaze) dost sprostých výrazů (podobně jako originál) a je radno číst ho s nadhledem. Kdo se na to necítíte, nečtěte ho!!! ;)
Osobně jsem se nestačil divit, a čím dál víc si říkám, že "jejich starosti bych chtěl mít". Ale vlastně ne, nechtěl! Též se omlouvám za krkolomnost překladu, je volnější než obvykle.

Článek

Beenie Man má problémy

Beenie Man byl na poslední chvíli odvolán z programu slavnostního předávání cen MTV 29. srpna na Floridě.
Aktéři kampaně za práva gayů vyzývají nahrávací společnost EMI ke zrušení kontraktu s kontroverzní dancehallovou hvězdou Beenie Manem. » celý článek

Článek

Koncerty Buju Bantona v Německu zrušeny

Vystoupení Buju Bantona na Reggae Jam Festivalu v Saarbrueckenu bylo zrušeno, stejně jako v Hamburgu a Darmstadtu. Promotér festivalu v Saarbrueckenu Dragan Nikitovic byl Bantonovými texty tak znechucen, že vystoupení okamžitě zrušil i přes hrozbu ztráty peněz. » celý článek

Článek

Soca

V životě jste to slovo neslyšeli? Nemáte tušení oč jde? No možná jste Soca music již slyšeli dost, ale nevěděli jste co posloucháte!!!

Soca je hudební styl z Trinidad a Tobago, a podobně jako Sean Paul zviditelnil Dancehall v minulém roce. Kevin Lyttle je nový posel Soca dobývající americká rádia, ale dokonce i ta česká. » celý článek

sipka zpet nahoru
TOPlist Valid XHTML 1.0!