» hl.str. > hudba > článek
20/08/04

Vystoupení Buju Bantona zrušeno

  • Buju Banton
  • Buju Banton

Vystoupení Buju Bantona na Reggae Jam Festivalu v Saarbrueckenu bylo zrušeno. Totéž v Hamburgu a Darmstadtu. Promotér festivalu v Saarbrueckenu Dragan Nikitovic byl Bantonovými texty tak znechucen, že vystoupení okamžitě zrušil i přes hrozbu ztráty peněz.

Poslankyně parlamentu a komisařka pro lidská práva Claudia Roth dnes zaslala dopis organizátorům, ve kterém je žádá, aby zrušili koncerty nenávistných zpěváků. V dopise píše: "Nechci žít v zemi, kde lidé otevřeně podněcují k nenávisti a násilí vůči menšinám. Vyzývám vás promotéry, aby jste předešli plánovanému vystoupení Buju Bantona v Německu."

Mluvčí německé organizace za práva homosexuálů (LSVD) říká: "Buju Banton nejen volá po vraždění gayů ve své písni 'Boom Bye Bye'. Je též podezřelý z účasti při napadení skupiny homosexuálů v Kingstonu na Jamajce."

V dnes vydaném prohlášení skupiny J-FLAG (jamajská org. za práva homosexuálů) se píše: "24. června 2004 nám zavolali s prosbou o pomoc, protože byli napadeni skupinou mužů mezi nimiž byl Buju Banton. Vloupali se do domu, zbili je a zničili vybavení. Dvě z obětí útoku musely být později ošetřeny v nemocnici. Včera J-Flag informovala o vydání zatykače na Buju Bantona." Zprávy o zájmu policie o B. Bantona v souvislosti s útokem potvrdil i německý tisk Die Hamburger Morgenpost a Amnesty International.

Buju Banton se za své texty vyzývající k likvidaci homosexuálů neomluvil. Píseň "Boom Bye Bye" zpíval osmého srpna na koncertě v jamajském Negrilu.

LSVD informovala Německé státní zastupitelství a předala mu detailní spis o Buju Bantonovi. Požádala úřad, aby přezkoumal překlady jeho nenávistných textů. Prošetřil jejich distribuci v Německu. V případě konání dalších koncertů zabránil jakýmkoliv projevům či podněcování k násilí na pódiu.

Již dříve tento týden LSVD úspěšně vyjednávala s německou firmou na sportovní potřeby PUMA, která souhlasila se zrušením sponzoringu umělcům, kteří poruší strikně antidiskriminační politiku této firmy. Vedení společnosti již upozornilo Bantona, že přijde okamžitě o jejich sponzorství, pokud bude nadále šířit nenávist vůči homosexuálům.

zpet nahoruVolně přeložil a zkrátil Kryshpeen

TOPlist Valid XHTML 1.0!