» hl.str. > hudba > článek

Beenie Man byl odvolán z předávání cen MTV

Beenie Man byl na poslední chvíli odvolán z programu slavnostního předávání cen MTV 29. srpna na Floridě. Organizátoři chtěli mít jistotu, že nic nevrhne sebemenší stín na víkendovou ceremonii.

18/08/04

Beenie Manova smlouva napadena

  • Beenie Man
  • Beenie Man

Aktéři kampaně za práva gayů vyzývají nahrávací společnost EMI ke zrušení kontraktu s kontroverzní dancehallovou hvězdou Beenie Manem.

Beenie Man je jedním z nejúspěšnějších Jamajských umělců současnosti. Padesát jeho singlů kralovalo žebříčkům na Jamajce. Šest v britské Top 20. Jeho poslední single "King Of The Dancehall" vstoupil do britského žebříčku singlů v neděli (22.8.) na čtrnáctém místě. Toto pondělí vydal u společnosti Virgin (sublabel EMI) nové album "Back To Basics". Společnost Virgin odpověděla ve středu BBC - Caribbean na otázku ohledně obvinění slovy "Bez komentáře".

Skupina "OutRage!" si ve svém dopise výkonému řediteli EMI Tony Wadsworthovi stěžuje na Beenie Manovi texty, jež podle ní vyzívají posluchače ke "střílení" a "věšění" homosexuálů.

Členové OutRage! si stěžovali policii na "nasilné texty". "Beenie Man vyjadřuje více než svůj odpor k homosexualitě," píší v dopise Peter Tatchell a Brett Lock. "Volá po zabíjení všech homosexuálů a navádí posluchače, aby šli a vraždili gaye a lesbičky. To má daleko k přijatelnému vyjádření názoru."

Omluva

Dále skupina požaduje, v případě že EMI nezruší kontrakt (a to bych se moc divil, pozn.př.), aby odvysílala video na kterém se zpěvák omluví. Zároveň chtějí, aby společnost koupila práva na všechny stávající kopie nebo darovala autorské honoráře na charitu.

Beenie Man zveřejnil omluvu prostřednictvím společnosti Virgin již začátkem srpna. Vyjádřil svou "nevřelejší omluvu všem, kteří by se mohli cítit uraženi, poškozeni či zraněni jeho písněmi." Ale OutRage! to nazvala pouhým "oportunistickým pokusem zachránit svou kariéru v tváří tvář zvyšujícím se protestům po celé světě".

Hledá se expert

Britská prokuratura zvažuje zda-li by měla vznést obvinění proti Beenie Manovi a jeho krajanům Bounty Killerovi a Elephant Manovi. Ve středu na otázku BBC Caribbean odpověděla, že k rozhodnutí nedošlo, protože texty jsou stále přezkoumávány.

"Prozkoumáváme případ, který nám předala metropolitní policie spolu s obviněním, že některé písně obsahují texty zaměřené proti homosexuálům," řekla v pondělí mluvčí prokuratury. Ve středu pak odpověděla, že nebylo dosaženo významného posunu ani přijata žádná opatření. Dodala, že prokuratura se ještě snaží opatřit spolehlivé překlady textů, jež jsou původně v patois. "Jednoduše se snažíme najít nějakého odborníka v této oblasti. Musíme mít překlad někoho, o kom se dá řící, že je expert." (Hmm tak mne napadá třeba Beenie Man to je určitě expert, další pozn.př.).

sipka zpet nahoru volně přeložil General Kryshpeen
Původní článek na serveru BBC

TOPlist Valid XHTML 1.0!