» hl.str. > hudba > článek

Co je to Soca?

Soca je moderní forma calypsa s velmi rychlým rytmem ("up-tempo beat"). Někde se můžete dočíst, že je fúzí amerického soulu a tradičního calypsa. Odtud pak jméno "so-ca," soul/calypso. Zní to pravděpodebně, ale není tomu tak!

Soca music vznikla ze spojení calypsa s indickými nástroji a rytmy. Spojením hudebních tradic dvou nejpočetnějších etnických skupin na ostrovech Trinidad a Tobago. Potomků afrických otroků a Indů, kteří sem přišli jako námezdní pracovníci.

Otec Soca music

  • Lord Shorty
  • Lord Shorty

6.října 1941 v Lengua na Trinidadu se narodil zakladatel Soca, Garfield Blackman. Calypso začal zpívat v sedmi letech. Pod jménem "Lord Shorty", se proslavil roku 1963 s nahrávkou "Clock and Dagger". Jméno Lord Shorty je parafrází na jeho impozantní výšku. Měřil 190 cm.

Řeči o calypsu jako o umírající hudbě, a o reggae jako té pravé nové, povzbudily Lorda Shortyho k experimentům s rytmem calypsa. Téměř deset let kombinoval indické rytmické nástroje (zvláště dholak, tabla a dhantal) s tradičním calypsem.

Výsledkem byl nový hudební a velmi energický styl Soca. Lord Shorty jej původně pojmenoval "solka", jako "soul of calypso" ("duše calypsa"). Hudební novinář jej později změnil na Soca.

Roku 1973, Lord Shorty seznámil svět s tímto stylem hitem "Indrani". Vydání jeho alba "ENDLESS VIBRATIONS"(1974) přimělo mnoho dalších osvojit si tento styl.

Album "ENDLESS VIBRATIONS", obsahovalo též populární píseň "Om Shanti" , která vyvolala kontroverzní reakce, díky refrénu v jazyce Hindí.

Lord Shorty podobné reakce vyvolával i v následujících letech. Například písní "The PM Sex Probe", která si utahovala z ministerkého předsedy (PM = Prime Minister). Stejně dobře zvládal písně se sociální a politickou tématikou, jako hit "Money Eh No Problem".

Počátkem 80. let, "the father of soca" začal být rozčarován z hudby kterou stvořil. Z toho, že je více využívána k "oslavě ženského přirození, než-li k pozvednutí ducha", jak se sám vyjádřil. Klasický hit Lorda Kitchenera "Sugar Bum Bum" je nejlepším příkladem, toho co měl na mysli.
  • Ras Shorty I
  • Ras Shorty I

Okolo roku 1981 konvertoval Lord Shorty k Rastafariánství. Změnil si jméno na Ras Shorty I a přestěhoval se do lesa Piparo 70 km jižně od Port of Spain. Zde tento plodný skladatel a inovátor pokračoval v prozkoumávání hudebních hranic. Zároveň se oddal psaní písní o duchovních záležitostech a nebezpečí požitkářství. Se svou ženou Claudette a některými ze svých dětí (říká se, že byl otcem dohromady 14 až 20 dětí) založil skupinu "Love Group". Koncem 80. let představil světu opět nový styl "jamoo" ("jah music"), ve kterém spojil prvky reggae a gospelu.

Roku 1997 vydal, proti drogám zaměřenou píseň "Watch Out My Children", která se stala hitem nejen v Karibiku, ale i na mezinárodní scéně. Byla přeložena do deseti jazyků.

12. července 2000 , ve věku 58 let Ras Shorty I zemřel po boji s leukémií. Jeho největším odkazem zůstala soca. Či moderní calypso chcete-li.

Vývoj Soca

Jedním z dalších interpretů jenž se zasloužil o mezinárodní úspěch Soca music byl novátorský zpěvák Arrow z ostrova Montserrat. K mému velkému překvapení jsem zjistil, že některé jeho skladby znám velmi dlouho i já!!
Vy také??? "O'la Soca", "Tiny Winy" (tuhle spíše od Liquida).

Dále super pecka "Don't Force It" z alba "Soca Dance Party" a ještě pár ukázek z desky "Hot Soca Hot". "Aye Merengue" a "Soca Rhumba".

  • soca party

Některé z nejoblíbenějších soca nahrávek jsou: "Sugar Bum Bum" - Lord Kitchener,"Soca Baptist" - Super Blue, "Meh Lover" - Lord Nelson, "Hot, Hot, Hot" - Arrow, "Tiny Winey" - Byron Lee & The Dragonaires, "Nani Wine" - Crazy, "Teaser" - Becket, "Dollar Wine" - Collin Lucas, "Jump" - Rupee.

Soca se během svého vývoje rozdělila na Ragga Soca (inspirovaná jamajskám reggae a ragga) a stále oblíbenější Chutney Soca (ve které "musí" zaznít jazyk Hindí).

Soca a současnost 2004

  • soca lady

Po loňském nástupu dancehallu na sebe nedala dlouho čekat ani Soca. Která nyní ve Státech dobívá žebříčky hitparád především díky nové pěvecké hvězdě jménem Kevin Lyttle.

Ten se dokonce dostal do repertoáru českých stanic. Nejsem si však jist, zda-li vědí, že hrají Soca music. Samozřejmě nikoho jiného ze Soca scény už nepouštějí, a tak ty z vás, kteří si chcete poslechnout další interprety (Maximus Dan, Traffik,Xtatik ad.) zvu na neděli do Akropole, kde Soca music (kromě jiného) neúnavně "omlacujeme lidem o hlavu".

sipka zpet nahoruVolně přeložil a zpracoval Kryshpeen
hlavní zdroj: Caribplanet

TOPlist Valid XHTML 1.0!