» hl.str. > hudba > clanek

Související články

obal desky

Koupil jsem si nedávno desku. Výběr s tak dobrou selekcí, jaká se slyší málokdy. Uvnitř byl ještě pěkný článek, ve kterém možná nejsou až takové novinky, ale některé věci jsou tak hezky napsané... Tak jsem ho přeložil :)

Také vás možná zmatou některé obraty. Vězte, že slovo dancehall zde používám ve dvou významech. Výše zmíněný tvar znamená místo, kde je hudba a tancovačka. No a Dancehall, ve smyslu hudebního stylu. Čujete ten rozdíl?

Soul Jazz Records Presents:
JOE GIBBS PRODUCTIONS

Joel Gibson, známý spíše pod jménem Joe Gibbs, se narodil na Jamajce v Montego Bay, roku 1945. V šedesátých letech se přesunul do Kingstonu, kde si v Orange Street otevřel obchod a opravnu hi-fi techniky.

Právě tady navázal první kontakty z kingstonskými hudebníky. Jmenujme alespoň Lyna Taitta, Jackie Jacksona, Leroy "Horsemouth" Wallace, Winstona Wrighta a Gladstone Andersona.

Zde se také poprvé setkal a následně spřátelil s mladým umělcem a začínajícím producentem Lee Perrym, který tehdy pracoval pro Studio One. Okolo roku 1967 se Joe Gibbs rozhodl vstoupit do hudebního businessu a požádal Lee Perryho, aby se staral o produkci.

První vyšli na Gibbsově labelu Amalgamated zpěváci Errol Dunkley, samotný Perry a Roy Shirley, jehož píseň Hold Them se okamžitě stala hitem a prodalo se jí přes sedmdesát tisíc kopií.

Gibbs byl jedním z prvních producentů, kteří dokázali zareagovat na rostoucí trh ve Velké Británii. Roku 1968 přijel do Anglie a uzavřel obchod s Lee Goptalem z Trojan Records. Ten pro Trojan Records pronajal materiál, který Gibbs nahrál pro svůj label Amalgamated.

Toto byla jedna z prvních smluv, kterou společnost Trojan uzavřela s jamajským producentem. Další následovaly brzy poté, Derrick Harriott (Songbird), Sonia Pottinger (High Note), Harry J (Harry J) a mnoho dalších.

Když Perry rozběhl vlastní label Upsetter, na jeho místo přišel Winston "Niney" Holness a stal se druhým nejvýznamnějším producentem Joe Gibbse. Podílel se na velké části materiálu, který vycházel na různých Gibbsových labelech Jogibs, Amalgamated, Pressure Beat a Shock. Během sedmdesátých let se Gibbsovi podařilo udržet vysokou úroveň nahrávek z jeho vydavatelství a stálý přísun hitů na trh.

Nicméně až v následujícím období (1975-1983) vznikly nejdůležitější nahrávky v jeho produkci. To úzce souvisí s příchodem nového inženýra Errola Thompsona, se kterým později utvořili produkční duo The Mighty Two.

Erroll Thompson začal svou kariéru ve Studiu One pod vedením Sylvana Morrise. Poté se přesunul do studia Randy's, kde se stal hlavní inženýrem. Studio vydávalo pod vlastním labelem, ale fungovalo i jako nájemné nahrávací zařízení.

Perry měl hlavní vliv na pozdější Thompsonovu práci pro Joe Gibbse. U Gibbse mohl Thompson plně rozvinout dubové postupy se kterými experimentoval již ve studiu Randy's.

Aby to bylo trochu jasnější, první tři dubová alba, která na Jamajce vyšla roku 1973 byly BLACBOARD JUNGLE DUB od Lee Perryho smíchána King Tubbym. JAVA JAVA JAVA vydána studiem Randy's smíchána Errolem Thompsonem a AQUARIUS DUB od Hermana Chin Loye.

I když se Thompson přesunul k Joe Gibbsovi krátce po vydání tohoto alba, jako koproducent je uváděn na obalech až od roku 1975. To souvisí s otevřením nového studia na Retiremnet Crescent, které bylo vybaveno šestnácti stopami a kde mohl svoje dovednosti plně využít.

Od té chvíle neměla Gibbsova produkce ve své době konkurenci. Joe Gibbs se obklopil těmi nejvybranějšími kingstonskými tvůrci a umělci. Z hudebníků to byli Lyn Taitt, Jackie Jackson, Tommy McCook, Sly Dunbar, Robbie Shakespeare. Ze zpěváků pak Dennis Brown, Trinity, Culture, The Mighty Diamonds a mnoho dalších.

Hlavní studiová kapela, kterou Gibbs zaměstnával dostala jméno The Professionals. Byli to kingstonští zkušení harcovníci, kteří v polovině sedmdesátých let hráli na disproporčně velké části jamajské produkce. Vedle Joe Gibbse pracovali pro producenta Bunny Lee pod názvem The Aggrovators. A také pro Jo Jo Hookima pro label Channel One pod jménem The Revolutionaries.

Tuto skupinu hudebníků, jejíž osazenstvo se samozřejmě čas od času měnilo, tvořili většinou Sly Dunbar na bicí nástroje. Robbie Shakespeare nebo Lloyd Parks na basu. Ossie Hibbert, Ansel Collins, Robbie Lynn nebo Errol Nelson na klávesy. Dechaři Tommy McCook, Vin Morgan a Herman Marquis. A konečně na perkuse hrál Sticky Thompson. Ti všichni doslova dali podobu jamajské hudbě.

Hlavní vlivy

Hudba tohoto období byla tvarována třemi hlavními vlivy:

1) Unikátní styl a rytmus hry na bicí se kterým přišel Sly Dunbar a nazývá se Rockers. (Později vznikla v Británii jeho rychlejší digitální verze zvaná Steppers. pozn. př.). Ten dal reggae militantní nádech, lépe odrážející pouliční život v Kingstonu.

2) Snaha ušetřit peníze za drahý pronájem studia na zkoušení nových skladeb. Bunny Lee požádal hudebníky, aby zahráli nějakou skladbu ze Studia One. K té se pak nahrál nový vokál a nová skladba byla na světě. Tento postup přijali i Joe Gibbs a Jo Jo Hookim a tak začal proces, který vedl ke vzniku Dancehallu ve smyslu hudebního stylu. Stovky dalších producentů použili stejnou techniku a taneční sály se tak staly jediným místem, kde jste mohli slyšet nové verze starých rytmů. Professionals/Aggrovators/Revolutionaries vnesli do rytmů Studia One čerstvé nápady a energii, díky čemu pak písně zněly zcela současně a nově.

3) Na závěr to byl dub. Bunny Lee nosil svoje pásky King Tubbymu. Pro Jo Jo Hookima "duboval" I-Roy, Scientist nebo jeho bratr Ernest Hookim. Joe Gibbs měl Errolla Thompsona. Tito pánové nahrávali celé dubové verze na druhé strany singlů, ale také doplňovali zpívané verze dubovými efekty.

Okolo roku 1977 bylo Gibbsovo studio i label v plném rozmachu. Trinityho skladba "Thrre Piece Suit" se stala obrovským hitem v jamajských dancehallech. Jedná se o djskou verzi skladby "I'm Still In Love With You" (Marcia Aitken), která byla verzí na stejnojmennou píseň od Altona Ellise z 60. let. Gibbs pak tento podklad použil znovu pro vydání písně "Uptown Top Rankin" od dvojice umělkyň něžného pohlaví Althea & Donna. Současně s nástupem punku v Anglii se tato skladba stala na ostrovech megahitem. Althea pak brzy na tuto píseň odpověděla svou skladbou "Down Town Thing".

Exploze punku na ostrovech přivedla zcela nové publikum k reggae. Příslušníci tohoto hnutí sympatizovali s rebelským zvukem jamajské hudby, která přicházela z Kingstonu. Skladba od Culture "Two Sevens Clash" se v Anglii stala prorockou hymnou. Název odkazuje na rok 1977 (souboj dvou sedmiček), ve kterém měl podle rastafariánské víry nastat Armagedon.

Začátkem 80.let dorostla v dancehallech po celé Jamajce nová generace DJ's, kteří si vydělávali zpíváním na exkluzivních Dub plates, nebo vystupovali na menších diskotékách, kde toastovali do prázdných verzí.

Rytmus The Answer, který byl vzat ze skladby Slim Smithe "Never Let Go". "Heavenless" ze stejnojmenné skladby od Vin Gordona. "Shank I Shek" od Baba Brooks, "Full Up" a "Real Rock" od The Soul Vendors se staly standardy každého dancehallu v Kingstonu. Každý DJ, ať už zavedený nebo právě začínající, piloval svoje dovednosti právě na nich. Záhy začali deejayové vydávat vlastní skladby na těchto riddimech. Objevili se zcela noví producenti a zrodil se hudební styl Dancehall, protože v dancehallu se zrodil. :)

Joe Gibbs, Bunny Lee a Channel One již po řadu let tento trend sledovali a nebyl pro ně žádný problém přizpůsobit se a pokračovat dál po nástupu Dancehallu.

Gibbsova hudba prokázala hravost, která vyústila v jeden z Dancehallových základních kamenů. A sice umění hrát si s tím, co už je notoricky známé.

Příkladem je skladba "Friday Evening" od dua Joe Tex and U Black, která popisuje páteční večer v dancehallu. Zároveň je to verze na dřívější píseň od Michigan & Smiley "Nice Up The Dance", která je předělanou verzí hitu "Real Rock" od Soul Vendors. Ten vyšel roku 1967. Ve Studio One pak později na stejném podkladě vydali klasiku "Armageddon Time" od Wille Williamse, která se stala v Británii hitem, poté co ji nahráli The Clash ...

Soul Jazz Records Presents: JOE GIBBS PRODUCTIONS 1975-82
Tracklist:

  • Nigger Kojak and Liza - Fist To Fist Rub A Dub
  • Culture - See Them A Come
  • Trinity - Kingston Two Rock
  • Junior Murvin - Cool Out Son
  • Joe Gibbs and The Professionals - Chapter 3
  • Joe Tex and U Black - Standardization
  • Mighty Diamonds - Identity
  • Joe Gibbs and The Professionals - Massive Fire
  • Althea - Down Town Thing
  • Culture - Two Sevens Clash
  • Trinity - Three Piece Suit
  • Joe Tex and U Black - Rub-A-Dub Evening
  • Mighty Two - Hully Gully Rock
  • Shorty The President - No Peace
  • Dennis Brown - I'm Coming Home
  • Trinity - Starsky And Hutch
  • Joe Gibbs and The Professionals - Stonewall Jackson
  • Snuffy and Wally - Dreader Mafia
  • Bigger T - Million Dollar Plan
sipka zpet nahoru
TOPlist Valid XHTML 1.0!