» hl.str. > hudba > článek
04/12/04

S laskavým svolením Laury Gardner šéfredaktorky Jahworks.org uveřejňuji zkrácený "překlad" jejího článku o "vulgárnosti" dancehallových textů. A ne úplně nového tematu, v poslední době však nabírajícího na síle, textů zaměřených proti orálnímu sexu. Rozumějte od muže k ženě.

!!!Upozornění!!!

Článek obsahuje (po úvaze) dost sprostých výrazů (podobně jako originál) a je radno číst ho s nadhledem. Kdo se na to necítíte, nečtěte ho!!! ;)
Osobně jsem se nestačil divit, a čím dál víc si říkám, že "jejich starosti bych chtěl mít". Ale vlastně ne, nechtěl! Též se omlouvám za krkolomnost překladu, je volnější než obvykle.

Oral Sex Vs. Dancehall?

Wayne Marshall a Vybz Kartel nás ve svém hitu z roku 2003 “Why You Doing It?” škádlí: “Why you chewing it when you should be screwing it? I know you never see a curry or a stew in it.” (V textu se ptají proč muž "žvýká" ženské přirození, když by do něj měl spíše "bušit". Vždyť tam dole není nic k jídlu...)

Texty v dancehallu vždy odrážely Jamajskou společnost. V 80. letech to byla "gun culture" charakterisitická podporou násilí. Skladby o holkách v letech 90. hlásaly hojný a povrchní sex. Battymanské songy volají po likvidaci homosexuálů a nyní v roce 2004 je zde nový druh - "no nyam pum pum". Srozumitelněji pak "nejez kundičku"!!!

Jako ženu mne tyto texty fascinují. Odkud se vzaly? Kde má toto téma původ? Proč se tato zpráva předává v hudbě? Proč si tyto písně získávají takovou podporu? A konečně jaké to má pro ženy důsledky? Nechci rozdmýchávat oheň ani nijak soudit tuto kulturu. Ráda bych se na věc podívala antropologicky, skrze rozhovory s různými umělci a ženami ve společnosti. Mě osobně tyto písně přinášejí trochu zkalené potěšení. Líbí se mi, ale na druhé straně jsem znechucena, když si čtu texty. Téma orálního sexu je v karibské kultuře důležité. V dancehallu je naprostá většina interpretů mužského pohlaví a tak je jejich názor mnohem více slyšet. Skladby proti orálnímu sexu, ačkoliv vtipné, energické a líbivé ve své podstatě ženy utlačují.

Jako možné příčiny jsem nalezla několik hypotéz:

  • 1.) Orální sex je tabu, protože v Bibli je psáno, že ženská menstruace znečišťuje tuto část těla (Leviticus 15:19-20).
  • 2.) Je to přeneseně strach z homosexuality. Muž nechce přikládat ůsta k ženě v těch místech, ve kterých to mohl dělat jiný muž muži.
  • 3.) Orální sex v patriarchální společnosti staví muže do posluhovačské pozice a "správný chlap se před ženou neskloní".

Plodnost a rozmnožování je hlavni aspekt sexuálního života, a právě z toho vyplývá marnost orálního sexu, který ani k jednomu nevede. Jak Wayne Marshall a Vybz Kartel vtipně poznamenávají tam dole není nic k jídlu, tak proč to brát do úst?

Biblické texty tedy mohou vysvětlit tento kulturní fenomén, nicméně muž který odpírá potěšení ženě snižuje svojí partnerku na věc ke svému ukojení.

V řadě "ženských skladeb" jsou jasné a přímé zprávy:"She´s hot" (Je žhavá.), "She calls me too much" ("říká, že jsem pro ní přiliš" nebo "Pořád mi volá"), "I´m in love with (x number of) women" (Jsem zamilovaný do x počtu žen), "I want to sex her", "Girls are fighting over me" (Holky se o mne perou), "I want to breed up the girls" (Chci ty holky vychovat), "She won´t leave me alone" (Nenechá mě na pokoji), "I like new pussy" (Mám rád novou kundičku), "her pussy is too tight or too loose" (její pička je moc úzká nebo vytahaná), "she´s dumb", "She wants me for my money" (chce mě pro mé penize), I like her for her money (mám ji rád kvůli jejím penězům) apod. To vše nevyznívá moc dobře pro postavení žen v karibské společnosti.

V mnoha případech je rytmus a samotná hudba přednější než vlastní text. Zamyslete se nad horlivostí Capletona. On je energický, naštvaný a používá skvělé beaty. To dobře působí jak na Karibské, tak Severoamerické publikum. Na mezinárodní scéně jeho slova prochází bez povšimnutí, ale pro našince který rozumí je těžké ignorovat, že např. v písni "Bun Out Di Chi Chi," Capleton zpívá, "Batty dem a fuck and suck too much pussy" (prdeláči šukaj a cucaj příliš mnoho k..d)

Nejsou to jen Rastafariánští bratři, kteří odmítají tento akt. Spragga Benz zpívá v písni "Ram it up"(Naplň to/ji) s opovržením:"Some bwoy! Every gal dem get dem haffi nyam it up"(Někteří kluci! Každá holka je přiměje aby jí lízal, doslova je zde jedl-nyam).

Assasin doporučuje "dietu": "What dem want to do a fi nyam unda Dorothy… Dun di sucka dem , di nasty fucka dem , di one dem no want fi nyam no chicken or no duck again. Dem bwoy , they can’t drink outta mi cup again." (volně - Co chtějí jist pod mojí Dorothy- Ty cucáci, ty sprostý zmrdi, ty který už nechtěj jíst kuře nebo kachnu. Tyhle kluci už se mnou nesměj sedět u stolu)

Beenie Man (písně "Red" a "That's Right"), Elephant Man ("Bun Down Dat"), a bezpočet dalších se připojilo k tomuto trendu.

Slova jsou podávána způsobem, který se nezdá být nenávistným. Umělci kritizují spíše samotný akt, než ženy jako takové. Jejich pohled se dá vyjádřit slovy:"Milujeme ženy, milujeme kundičky, ale spálíme ten jeden akt".

Ženské partie jsou častým předmětem mnoha písní. Vybz Kartel je expert na opěvování určitých oblastí. "Tight pum pum, mi wi miggle deh. Clean breast, mi wi juggle and dribble deh..."(velmi volně-"úzká pum pum tam to miggnu. Pěkný prsa s těma si zajuggluju a zadribluju") nebo ve "Sweet to the Belly"..."Squeeze up di breast like jelly." V "Buss It Off," šeptá, "Gimme the breast, mek me licky the breast. Me a the man who fi deal with you titty the best." Když muž začne ženu takto "zvěcňovat", přestává ji vidět jako osobnost a hrozí použití násilí.

Co z toho osloví ženy? Zdá se, že jsou akorát tak dobré, jako jsou či nejsou jejich "nejlepší partie." Plastický obraz ženy se vytrácí. Je zde obrovská propast mezi tím jak muži vnímají své matky, dcery a sestry a tím jak jsou ženy popisovány v dancehallu.

Nicméně tu je jisté provinilé potěšení při poslechu těchto písní. Monica Espiritu, sociální pracovnice ze San Francisca má tyto skladby ráda stejně jako já. Teorizuje "Já vnímám vulgaritu jako temnější stránku nás všech. Vztek, hněv, chtivost, prostý sex, orgie. Máme k tomu všemu předpoklady. Nemůžeme si pomoci jsme jen lidé. Vulgarita nás dráždí a tak připomíná naši odvrácenou stranu."

Dalo by se očekávat, že jamajský vokální quartet T.O.K., známý písněmi "Punaany All Day," "Shake Your Bam Bam," "She's A Ho" a "Chi Chi Man," se stane vůdčí silou v tomto novém trendu. Když jsem se však ptala bassového vokalisty Bay-C, zda-li plánují následovat trend odpověděl:"My trendy vytváříme. My je nenásledujeme! Nechceme lidi dělit do skupin našich fanoušků a zbytku světa. Je tolik věcí, které se ve světě nyní dějí. Válečně konflikty a jiné. Cítíme, že je potřeba více lásky, než čehokoliv jiněho co lidi rozděluje." Že by záblesk naděje?

Dancehallové balení obsahuje neinteligentní ženu bez tváře a video postavené na sexuálním objektu = ženě. Ukazovat mnoho žen jen v tkaničkách mezi půlkami může být provokativní, ale nezestárne to příliš rychle? Nebylo by převratnější namísto ponižování hájit zdravou ženskost a ženy povznést?

Zpěvačka z chudých poměrů Tanya Stephens vždy vzdorovala. Již během svého dospívání musela vyvracet mnoho mylných předpokladů svého okolí. "Vyrůstala jsem jako kluk. Tehdy jsem si myslela, že mají příliš mnoho výhod. Mohli dělat cokoliv a já neviděla jediný důvod, proč bych to neměla zvládnout také, tak jsem s nimi všude chodila. Nenáviděla jsem je! Nikdy neměli starosti s vlasy. Nemuseli vypadat určeným způsobem. Díky této nenávisti k jejích výhodám, jsem se s nimi potloukala ještě více. Chtěla jsem žít stejně jako oni. Chtěla jsem jejich výhody.Jsem ráda ženou, ale ráda bych se cítila s muži rovnocenná."

V písních "It's A Pity," "Tek Him Back" a "Can't Breathe" zpěvačka syrově sděluje jak to je. Když jsem se jí zeptala na nový textařský trend, zarazila se, "Myslím, že do toho, co spolu dobrovolně dělají dva dospělí lidé ve svém soukromí nikomu nic není. A nemusí o tom být ani píseň (smích)! Myslím, že nikdo z nás není dokonalý ani blízko dokonalosti na to, aby vynášel podobné soudy. Nikdo nepotřebuje vaše intsrukce jak vést svůj sexuální život."

Jedním z důvodů pokračování těchto textů je, že nachází posluchače. "Dokud se ženy budou kroutit a ohýbat do rytmu písně ve které je jejich p..a taková a maková, budou o tom vznikat nové písně," poznamenal Adjua Dubb, zakladatel Dubbotonical Productions, společnosti z Washington D.C.

Mnoho zpěváků má problém s orálním sexem, ale nijak nutně se na toto téma nevyjadřují. Rasta deejay Determine například hovoří proti orálnímu sexu pouze, když je požádán. Jinak se zaměřuje ve svých písních na závažnější témata, jakými jsou např. chudoba, ale i těhotenství dětí. Souhlasí, že dokud budou "no nyam pum pum"(nejez pum pum) písně vyvolávat ohlasy budou pokračovat.

Muži mají na Jamajce tradičně velmi silnou pozici. Narozdíl od Spojených Států se na Jamajce muži pyšní svým otevřeným přístupem k sexu. Sex je důležitá součást každodenního života. Je to levné, zábavné a příjemné. Tam, kde valná část obyvatel bojuje s hrozivou ekonomikou, vysokou nezaměstnaností a odchodem mnoha svých příbuzných do ciziny, si lidé často vystačí s rolí určenou jejich pohlavím. Dokud se muži cítí důležití ve schopnosti přitahovat a dobývat, a ženy přitahují muže, kteří jsou schopní je "oplodnit," nezmění se to.

Nakonec o tom hovoří i umělkyně samotné ze svého pohledu. Dancehallové a hip-hopové zpěvačky Ce’cile, Lady Saw, Lil Kim, a Foxy Brown otočily scénář. Zábavně zpívají o mužské anatomii a potřebě sexuálních dovedností. Příkladem je píseň Tanyi Stephens "Boom Wuk". Zpívá se v ní "It’s not the clothes you wear. It’s not your nappy hair. It’s not your gansta flex, baby, it’s all about the sex… love the long ding-dong."

Téma moci se mi neustále vracelo, když jsem dávala dohromady tento článek. "Myslím, že je to hluboce zakořeněný strach z vnitřní síly, kterou ženy mají k přijímání, tvoření a předávání explozí úžasného potěšení," říká Monica Espiritu. Robbie bývalý redaktor Reggae Review Magazine se ptá:"Proč se tito muži tolik bojí ženské sexuality?"

Spisovatel Gregory Stephens dodává:"Možná to není ženská sexualita, čeho se muži bojí, ale sex ve formě, která ohrožuje jejich privilegované postavení."

Anebo jsou muži jen líní prozkoumat novou oblast...dá se to vyjádřit jamajským rčením, "Ti, co neumějí tancovat se vždy vymlouvají na špatnou hudbu."

sipka zpet nahoru autor: Laura Gardner www.jahworks.org
volně přeložil a zkrátil General Kryshpeen
Převzato z anglického originálu na Jahworks.org

TOPlist Valid XHTML 1.0!