» hl.str. > hudba > repotáž

ČERVENEC 2004

05/07/04

Bajofondo

Někteří z vás možná zaznamenali, že Pro Sound System vystoupil na filmovém festivale v KV. Hráli jsme po kapele Bajofondo z jižní Ameriky. Koncert to byl velmi dobrý. Hráli pestrou směs trip hopu, drum n´ bass a house. Vše s příměsí tanga a výsledek byl skvělý, opravdu nápaditá hudba. Druhá půle možná trochu ztratila na tempu, ale i tak bylo jejich vystoupení výborné. Každému, kdo si rád poslechne i jiný žánr tuto kapelu vřele doporučuji. Sám si jejich CD opatřím.

12/07/04>

New York Ska Jazz Ensemble

Do futura přijel New York Ska Jazz Ensemble, na své již třetí vystoupení v naší metropoli, které se jim mimořádně vyvedlo. Zaplněné Futurum podle mne vidělo velmi zábavnou show s perfektními instrumentálními výkony. Mne mile potěšilo, dle mého názoru, více pomalejších skladeb. I přes Ska v názvu, zahráli lepší reggae než mnoho reggae kapel (Ska samozřejmě hráli také výborně).

Snad třetí píseň před přídavkem měla takovou basovou linku, že jsem se šel podívat hodně zblízka. Vůbec rytmika byla velmi precizní. Díky tomu se mohli ostatní členové pouštět do jazzových sól, aby dostáli plně jménu souboru, a činili tak velmi šikovně. Když se kytarista opřel při skanku do všech strun, bylo z toho mocné "kilo". Bubeník si dal v závěru krátké, ale skvělé sólo.

s Karym jsme měli tu čest si s NYSJE zazpívat jednu pecku na podiu (nakonec z toho byly dvě) a nebýt mojí chyby byl by jejich koncert perfektní! Měl spád, dobré časování, tempo, prostě paráda.

13/07/04

Sly & Robbie feat. Bunny Rugs

Na koncert jsem dorazil asi 15 minut po začátku. První část byla čistě instrumentální a na můj vkus trochu chladná a místy utahaná. Kapela přecházela plynule s jedné skladby do druhé a já měl z některých členů trochu pocit rutinérství (ale i tak to byl široko daleko nejlepší výkon). Příjemným zpestřením byl vokální projev dechové sekce. Obzvláště tři verze "Real Rock" byly moc pěkné, stejně jako všechny "dubové" vstupy, kdy trumpetista vyzpívával i echa. Dále "Shine Eye Gal" dohromady s "Plastic Smile" od Black Uhuru.A jestli se nepletu tak vynikající rockers "Ballistic Squeeze" ze společného alba s Howie B (Strip to the Bone). A když hráli masivní "Stalag", již jsem se náramně bavil a bavit nepřestal!

Už po několikáté jsem si v duchu pomyslel: "Kde je zpěvák". A konečně přišel k jedinému osamělému mikrofonu pozounista, aby uvedl Bunny Rugse na scénu. Sympatický, rozesmátý frontman Third World dal hned první písní najevo, že je pan Zpěvák s krásným hlasem, který umí využít! Myslím, že první skladba senzační "Baltimore" (The Tamlins) byla perfektní!!! Poté zazpíval, opět skvěle, "Revolution" (D. Brown) s krátkou variací Barringtona Levyho na témže riddimu. "Reggae Ambassador", "Crazy Baldhead" a vynikající verzi "Night Nurse" (G. Issacs). Ještě "96 Degrees in the Shade" a pár jiných. Bohužel zpíval pouhou půl hodinu, po které se spolu s kapelou odebrali a ani přídavek nebyl! Také mi bylo trochu líto, že kromě jedné písně byly všechny převzaté od jiných interpretů, ale nutno říci, že Bunny Rugs na chvíli zastínil originál!!!

29/07/04

Luciano v Roxy

Velice krátce se nyní rovzpomenu na vystoupení Luciana v pražské Roxy. Na koncert jsem opět dorazil jen několik minut po začátku... Hned první čeho jsem si všiml(jak jinak) a ocenil byli tři doprovodné zpěvačky. Konečně si někdo přivezl pořádné ženy!!! Dokonce se v jedné písni jedna z nich proměnila ve velice dobrou djku a "zadiktovala" slušný dancehall!

Nejsem žádný znalec Luciana, takže nemohu jmenovat skladby. Já se nejvíc "zavařil" zhruba uprostřed, když zahráli současnou hitovku na Doctors Darling riddimu "Stay Away". Hned po ní verzi na riddimu Angel. "Legalize it" byla skvělá (nejen ta),ještě pár pecek a poté moje pozornost trochu opadla (šel jsem se napít). Ze závěru docela dlouhého koncertu musím ještě vypíchnout perkusistovu drum n' bassovou vsuvku.

Koncert byl skvělý kapela též, měl jsem z nich pocit, že se skutečně baví. Publikum s nimi. Na saxofon hrál samotný Dean Fraser.
Luciano krásně zpívá, ale nepřipadalo vám, že je jeho mikrofon hrozně potichu?!!! To jediné mi opravdu nepřipadalo úplně dobré. Jinak super!!!

sipka zpet nahoru
TOPlist Valid XHTML 1.0!